Франко Нембрини. Данте, поэт желания. Комментарии к «Божественной комедии». Ад

Дмитро Шевчук ・ Жовтень 2014
Київ: Дух і Літера, 2014.
Перевод Наталья Тюкалова, Алексей Демичев

Книжка італійського педагога Франко Нембрині — коментар до першої частини «Божественної комедії» Данте. Однак автор не прагне подати строгий науковий аналіз твору і не переконує читача, що є експертом із творчости Данте. Натомість він експериментує й намагається осягнути твір на власному досвіді. Тож і читачеві запропоновано долучитися до цього «експерименту», до діялогу і з «Божественною комедією», і з коментарем до неї. Франко Нембрині дає декілька ключів, які дозволяють «відімкнути» таємниці «Божественної комедії». За перший ключ можна вважати особливу святість. Для автора Данте є святим, оскільки йому вдалося розпізнати дещо унікальне у світі. Саме тому «Божественну комедію» дехто із дослідників уважав за п’яте Євангеліє або ж за твір, що розкрив таємницю життя і Бога, розгадав загадку людини й описав усю історію людства.

Другим ключем є бажання. Данте вказує на те, що бажання змушує нас рухатися від чогось одного до іншого доти, поки розум у раціональний спосіб відкриється для можливости Бога. Це особливо актуально для нашої епохи: сучасній людині важко бажати. Інтерпретуючи «Божественну комедію», Франко Нембрині зауважує три речі, які розкривають справжній сенс «бажання»: прагнення людини пізнати істину, бажання любити пізнану істину та жити нею, а також надію на те, що істина допоможе відтворити красу і благо для всіх людей. Іншими словами, категорію «бажання» розкрито через християнські чесноти — віру, надію та любов. А ще «бажання» в італійській мові — це те, що має стосунок до зірок. Відтак, як зауважує коментатор, сам Данте дає нам ознаки того, що «бажання» — це важливий ключ для інтерпретації «Божественної комедії», оскільки кожну її частину він завершує словом «зірки».

Третім ключем до розуміння твору Данте є любов і свобода. Вчення про любов складає осереддя «Божественної комедії». У ній говориться про любов як те, що рухає нами у всьому, що ми робимо, — доброму чи злому. Франко Нембрині робить «захопливе» відкриття: перші дві строфи, в яких Данте пояснює, що таке любов, містять слово «свобода». А тому любов — це закон Всесвіту, який має за основу свободу.

«Пекло» — це місце, де мовчить світло. Тут перебувають ті, хто зрадив бажання. У розділах, присвячених окремим пісням першої частини «Божественної комедії», увагу зосереджено на зраді істинного бажання, яке веде до Бога і спасіння. Прикладом такої зради є, скажімо, Одисей, який виявляв неймовірне бажання нескінченности, але гординя засліпила його. Він не зрозумів, що єдиний вартісний шлях — це шлях углиб себе задля віднайдення там Таїни.

Один із розділів є лекцією Марії Сеґато, яку присвячено лімбу — місцю перед пеклом, де перебували великі мислителі античности Верґілій, Гомер, Платон, Аристотель. Данте вигадав це місце для того, щоб помістити туди людей, яких надзвичайно цінував. Тому в цій частині шукають відповідей на питання, що напрошуються самі собою. Як співвідносяться між собою прокляття, антична мудрість і віра? Що Данте хотів сказати, створюючи лімб? Чи можемо ми стверджувати, що генії античного світу пішли хибним шляхом, який можемо обрати і ми?

«Божественну комедію» в книжці порівняно із симфонією — нею можна насолодитися лише в цілісності. А тому коментарі до «Пекла» — це ще й своєрідний вступ до розуміння «Чистилища» і «Раю». А загалом подорож крізь пекло — це початок підйому із сутінків лісу, де людина поводиться, наче сліпець, нездатний бачити і любити навколишні речі й мати надію до Бога та здійснення бажання. «Божественна комедія» для Франко Нембрині — це твір, який говорить нам про те, що спасіння можливе, а життя може бути задоволенням людського бажання щастя.

Вам подобається часопис «Критика»? Тоді підтримайте нас та авторів статтей відповідно до Ваших можливостей.

Щоб підтримати нас, передплатіть друковане видання чи електронний доступ до матеріялів часопису та порталу, або складіть посильну пожертву.

Українська та англійська версії «Критики» гідно представляють Україну у світі. Долучіться до наших зусиль своїм внеском!